Bizim Mutfak

Sonbaharın Gözdesi: Balkabağıyla Yapabileceğiniz 7 Nefis Tarif

Sonbaharın serin akşamlarında mutfaklarımızın en tatlı misafirlerinden biri hiç şüphesiz balkabağıdır. Muhteşem rengiyle sofraları süsleyen, tatlıdan tuzluya kadar geniş bir yelpazede kullanılabilen balkabağı; C ve E vitaminleri, lif ve mineral açısından oldukça zengindir. Kimi zaman dumanı üstünde bir çorbada, kimi zaman cevizle süslenmiş bir tatlıda, kimi zamansa şık bir ana yemekte kendine yer bulur.

Hazırsanız, işte balkabağıyla hazırlayabileceğiniz 7 farklı ve nefis tarif.

1. Klasik Balkabağı Tatlısı

Malzemeler:

  • 1 kg balkabağı
  • 2 su bardağı toz şeker
  • Yarım su bardağı dövülmüş ceviz
  • Üzeri için tahin

Yapılışı:

  1. Balkabaklarını dilimleyip geniş bir tencereye alın.
  2. Üzerine şekeri serpip bir gece bekletin (kabak suyunu bırakacak).
  3. Ertesi gün kısık ateşte kabaklar yumuşayana kadar pişirin.
  4. Soğuduktan sonra servis tabağına alın, ceviz ve tahinle süsleyin.

2. Balkabağı Çorbası

Malzemeler:

  • 500 gr balkabağı
  • 1 adet patates
  • 1 adet soğan
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 4 su bardağı sebze suyu/tavuk suyu ya da bulyon
  • Tuz, karabiber
  • İsteğe göre 1 çay bardağı krema

Yapılışı:

  1. Soğanı ve patatesi doğrayın, zeytinyağında kavurun.
  2. Balkabaklarını ekleyin, birkaç dakika soteleyin.
  3. Sebze suyunu ekleyip kaynatın, kabaklar yumuşayınca blenderdan geçirin.
  4. Baharatlarla tatlandırın, üzerine krema gezdirerek servis edin.

3. Balkabağı Cheesecake

Malzemeler:

  • 200 gr yulaflı bisküvi
  • 80 gr tereyağı (eritilmiş)
  • 400 gr labne peynir
  • 1 su bardağı balkabağı püresi
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 3 yumurta
  • 1 tatlı kaşığı tarçın, yarım tatlı kaşığı muskat
  • Üzerini süslemek için krem şanti

Yapılışı:

  1. Bisküvileri rondodan geçirip tereyağıyla karıştırın, kalıbın tabanına bastırın.
  2. Labne, şeker ve yumurtaları çırpın. Balkabağı püresi ve baharatları ekleyin.
  3. Karışımı kalıba dökün, 170°C’de yaklaşık 45 dakika pişirin.
  4. Krem şantiyle süsleyin.
  5. Soğutup buzdolabında dinlendirdikten sonra servis edin.

4. Balkabağı Mücver

Malzemeler:

  • 400 gr rendelenmiş balkabağı
  • 1 adet havuç
  • 2 yumurta
  • Yarım demet dereotu
  • 5-6 yemek kaşığı un
  • Tuz, karabiber, kimyon
  • Kızartmak için sıvıyağ

Yapılışı:

  1. Balkabağı ve havucu rendeleyin, suyunu sıkın.
  2. Yumurta, un, ince kıyılmış dereotu ve baharatlarla karıştırın.
  3. Kaşık kaşık tavaya dökerek kızartın.
  4. Yanında sarımsaklı yoğurtla servis edin.

5. Balkabağı Risotto

Malzemeler:

  • 1 su bardağı arborio pirinci
  • 250 gr balkabağı püresi
  • 50 gr küp küp doğranmış balkabağı
  • 1 soğan
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 4 su bardağı sıcak sebze suyu
  • 1 çay bardağı rendelenmiş parmesan peyniri

Yapılışı:

  1. Soğanı tereyağında kavurun. Pirinci ekleyip şeffaflaşana kadar kavurun.
  2. Balkabağını ufak parçalara bölerek karışıma ekleyin ve kavurmaya devam edin.
  3. Ardından azar azar sebze suyunu ekleyin.
  4. Pirinçler pişince balkabağı püresini ekleyin, karıştırın.
  5. Parmesanla karıştırıp sıcak servis edin.

6. Balkabağı Brownie

Malzemeler:

  • 200 gr bitter çikolata
  • 150 gr tereyağı
  • 3 yumurta
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı un
  • Yarım su bardağı balkabağı püresi
  • Bir tutam tuz

Yapılışı:

  1. Çikolatayı ve tereyağını benmari usulü eritin.
  2. Yumurta ve şekeri çırpın, çikolatalı karışımı ekleyin.
  3. Homojen olduktan sonra, karışıma un ve tuz ekleyin.
  4. Hazırladığınız karışımı pişirme kalıbının altına yayın. Üzerine balkabağı püresini ekleyin. En üste tekrar brownie harcını dökün.
  5. 180°C’de yaklaşık 30 dakika pişirin.

7. Fırında Balkabağı & Baharatlı Tavuk

Malzemeler:

  • 500 gr tavuk but veya göğüs
  • 300 gr balkabağı dilimleri
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2 diş sarımsak
  • Taze biberiye, kekik, tuz, karabiber

Yapılışı:

  1. Tavuk ve balkabağı dilimlerini zeytinyağı, baharatlar ve ezilmiş sarımsakla harmanlayın.
  2. Fırın tepsisine dizin.
  3. Önceden ısıtılmış 190°C fırında yaklaşık 40 dakika pişirin.
  4. Yanında bulgur pilavı veya salatayla servis edin.

Balkabağı, sadece tatlı değil, tuzlu tariflerde de sofraların yıldızı olabilecek çok yönlü bir sebze. İster çorbasını yapın ister tatlısını; sonbaharın ruhunu mutfağınıza taşımak için en doğru seçim. Bu tariflerle sofranıza hem lezzet hem de renk katabilirsiniz. O zaman renkli sonbahar sofralarında buluşmak dileğiyle. Afiyet olsun.